Spejdergrej tips
Spejder er ikke det dyreste at gå til men når man kaster sig ud i grej kan det godt løbe op…. Bare spørg lederne der alle har en eller anden grej-fetich….
Her er vores bedste tips til godt grej i fornuftigt prisleje. Det er absolut ikke noget man behøver at have fra dag 1 som spejder, men noget man kan ønske sig til jul og fødselsdage. Hvis I er i tvivl så spørg gerne en leder.
Vi kan godt lide at shoppe grej hos:
Spejdersport, Eventyrsport, Frilluftsland, Campz.dk, Spejdergear.dk, Engelsons.se, Revolutionrace.dk,
Brugt grej: Facebookgruppen: DDS, KFUM, DGP, DBS, DGS og FDF køb, salg og bytte UNIFORM
Vi er blå spejdere og vores uniform kan kun købes i Spejdersport eller brugt. Uniformen består af en blå skjorte og et tørklæde. Tørklædet får spejderen af en leder ved indmelding i gruppen. Tilbehør som f.eks. spejderbælte der er praktisk til at have dolken i. Når det er varmt, er det rigtigt rart at have en officiel spejder t-shirt – den tæller nemlig som uniform. Sådan en er mørkeblå og med spejder-logo på. Spejdersport har dem, spørg en leder.
DOLK/KNIV
Vi tager knivbevis med spejderne. Når man har taget knivbevis, må man have sin egen dolk med til spejder.
Vi anbefaler:
Familiespejder/Mikrospejder (til at øve snitte derhjemme) En kartoffelskræller og en urtekniv Mora Scout 39 eller Mora Scout 39 Safe (fås bla. I spejdersport)
Minispejder Mora Scout 39 eller Mora Scout 39 Safe (fås bla. I spejdersport)
Juniorspejder Vangedal Junior dolk Mora Companion (fås bla. I spejdersport)
Skriv navn på bagsiden af dolkens skede.
LIGGEUNDERLAG
Man skal uanset hvor gammel man er, kunne pakke sit eget liggeunderlag sammen. Træn det gerne hjemme på gulvet. Luftmadrasser er no-go – de fylder for meget og er kolde at ligge på. Oppustelige underlag anbefaler vi først fra ca. 7. klasse (troppen) og op. Et godt underlag der er let at håndtere, er et ÆGGEBAKKE-underlag der FOLDES. Der er en håndfuld producenter der laver dem. F.eks. Thermarest, Asivik, TLT og Robens. De er alle lige gode! Så vælg gerne det billigste eller det på tilbud – OG SKRIV NAVN PÅ med sprittusch for vi har rigtigt mange af de underlag med på tur.
SOVEPOSE
Soveposer er det sværeste (og dyreste) at købe… og der er ikke noget nemt svar på hvilken sovepose der er bedst….. Hvis du vil blive klogere på soveposer, så læs nogle af de mange online guides f.eks. denne: https://www.spejdersport.dk/guides-og-viden/valg-af-sovepose Generelle overvejelser:
- Man fryser i en sovepose der er meget for lang og den er tungere end en der passer.
- Børn vokser, så køb gerne en pose der er lidt for lang og bind en snor om fodenden så længden kommer til at passe. Tænk evt over hvilken højde barnet har om 5-8 år for en sovepose holder længe. - Især korte børnesoveposer kan det betale sig at finde brugt men undgå dem med tegneserie-figurer på, for de er bare ikke gode nok! - Spar ikke alt for meget på soveposen for det er SÅ VIGTIG at få sovet godt. Gå uden om de billige poser i supermarkeder og byggemarkeder.
- Man kan let sy en inder-pose af et sammenfoldet fleecetæppe, så holder man bedre varmen i en sovepose der måske er lidt for kold. Vil du ikke sy selv så kan man finde fleece lagenposer til 150- 200 kr.
- Køb en sovepose til 3-sæsoner. Den er måske lidt for varm på sommerlejren, men så lyner man lidt op. Den er nok lidt for kold til vinterturen, men så putter man en fleece lagenpose i og tager nattøj på.
- Undgå dun-soveposer til børn. Hvis soveposen bliver fugtig så klapper den sammen og bliver kold. Fiber fyld er bedre også selvom det er tungere.
- Posen soveposen kommer i er næsten altid så lille at børn ikke selv kan pakke deres sovepose – det er mega æv og giver frustration for barnet. Brug helst de ekstra 100 kr på en kompressionspose der er tilpas i størrelsen. Træn sammenpakning og udpakning hjemme på gulvet – så ser i hurtigt om ”sovepose-posen” er for lille. Det er virkelig svært at anbefale et mærke… men Warmpeace, Mammut, Deuter, Robens, Haglöfts, Nordisk, Carinthia, Marmot, Sea to Summit (og mange flere) laver alle gode soveposer.
PANDELAMPER OG LOMMELYGTER
Start med at spare lommelygten væk. Den kan ikke noget som pandelampen ikke også kan… Pandelamper til mindre børn skal ikke være kraftige = høj lumen. Børnene blænder alle omkring sig. 100 lumen er rigeligt. Gode producenter af pandelamper er: Black Diamond, Petzl, Edelrid og Sigma. En hvilken som helst lygte fra de producenter i prislejet 100-200 kr er super for alle spejdere. OFTE på tilbud på www.campz.dk. Skriv navn på bagsiden af lygtehuset.
SPISEGREJ
Der findes en bunke af ”smarte” kits med tallerkener, kop og bestik i mere eller mindre spændende faconer. Gør jeres børn og deres ledere en tjeneste og undgå dem! Det er håbløst at håndtere en stak på 20 når der skal vaskes op og børnene kan ikke genkende deres egen fordi alt ligner hinanden. Find den gamle plastik skål med Spiderman eller Peter Pedal fra babygrøden. Find farverigt bestik på et loppemarked og find et viskestykke frem med fede farver eller nisser på
– jo mere ”anderledes” des bedre.
Hvis barnet er den eneste med en skål med Pippi og et viskestykke med høns på, så er det let at finde sine egne ting. Det er ikke nødvendigt med både en dyb og en flad tallerken. En dyb er fint – eller en flad + en mug.
Must-haves er: En mug (den kop som mange spejdere render rundt med) og en stofpose til at samle det hele i. Skal det være lidt mere fedt så find en SPORK i titanium eller aluminium – dem i plastik knækker.
RYGSÆK
Vi anbefaler at man får en rigtig vandrerygsæk i løbet af ens minispejder-tid. Mikrospejdere og familiespejdere kan klare sig på tur med en lille dagtursrygsæk og en sportstaske. En rygsæk skal passe til den ryg den skal sidde på – man kan derfor ikke købe en lille voksen rygsæk til et barn. Vi anbefaler at en rygsæk der skal bruges både når barnet er mini og junior ikke er over 50 L. 50 L er MEGET for en mini og 40 L bedre, men rygsække er dyre og holder længe, så det kan være ok at tænke fremad.
Til info har nogle af vores ledere stadig blot en 50 L rygsæk – det er altså meget at have på ryggen. Overvej at bruge de 150-400 kr. mere på at gå op i et lidt bedre mærke. Børne rygsække når ikke at blive særlig slidt og kan gensælges (det betyder også at de kan findes brugt…).
Gode producenter af rygsække til børn er: Bergans (Birkenbeiner 40) Osprey (Ace 50) Deuter (Fox, forskellige størrelser) Tatonka (Yukon, forskellige størrelser) Vaude (Hidalgo, forskellige størrelser) Gregory (Icarus, forskellige størrelser).
DAGTURS RYGSÆK
En dagturs rygsæk skal kunne indeholde madpakke, drikkedunk og enten regntøj eller badetøj. Dvs at 10- 30 liter er passende alt efter hvor gammel man er. 10 L for en familiespejder og 30 L for en voksen – mange af vores ledere har ca. 20 L. Det vigtigste er GODE skulderremme. En gymnastikpose med snore som remme får man kun dårlige oplevelser af.
Mærke er ikke vigtigt – der er rigtigt mange løsninger på markedet. En dagtursrygsæk holder MANGE år med mindre den også bruges som skoletaske. Hvis vi alligevel skal guide til gode mærker så kig efter: Osprey, Haglöfts, Bergens, Patagonia, Fjellreven (ikke de klassiske med smalle stropper), Gregory og mange flere. Et god bud på en billig men fornuftig dagturs sæk på 20 L (mini-junior) er ”Mountain Comp 20l” som I finder på campz.dk Lad jer ikke narre til at tro på at toplommen på den store rygsæk kan lynes af og bruges som dagtursrygsæk – den er IKKE stor nok og remmene er elendige!
DRIKKEDUNK
Så længe den er på ca. 0,5 L, er tæt når den ligger i tasken og er let at gøre ren indvendig – så er alt godt. Put aldrig noget med sukker eller mælk i en drikkedunk – det er en bakterie-fabrik! Rent vand er bedst men hvis det ikke drikkes, så er sukkerfri saftevand alternativet. Hvis I alligevel vil have en anbefaling på en lækker drikkedunk så kig på Nalgene Wide Mouth (stor åbning i toppen, så de er til at gøre rene). En anden god ting kan være en termo-flaske = koldt vand om sommeren og varm te/kaffe om vinteren. Det er ikke et must-have men noget man måske kan ønske sig.
TØJ
Spejdertøj er praktisk og må blive snavset. Det må gerne være gammelt og forvasket. Pletter og huller er også helt ok. Cowboybukser er ok til de ugentlige møder men er ikke praktiske på tur fordi de er virkelig lang tid om at tørre hvis de bliver våde + de er tunge at have i tasken.
Skiundertøj (gerne det billige fra f.eks. Føtex) er et must-have – det kan bruges som skiftetøj, nattøj og et ekstra lag hvis det er koldt. Fryser spejderen meget let, så find skiundertøj med uld i. Tøj der er rent nylon er ikke særlig rart at have på og smelter meget let hvis det kommer for tæt på et bål.
Regntøj skal passe i størrelsen og være tæt. Prøv det evt. under bruseren derhjemme – det er ret sjovt! En varm trøje er et must-have. Det kan være den hjemmestrikkede i uld eller en varm fleecetrøje. Bukser – hvad som helst. Men hvis I gerne vil have ”rigtige spejderbukser” så prøv at kigge på de utraditionelle mærker. De klassiske fjellreven er simpelthen så dyre især når ungerne vokser ud af dem (de kan dog sagtens sælges brugt). Et tip: engelsons.se har nogle rigtigt fine børnebukser der kan holde til nærmest alt til ca. 300 (svenske) kroner. De har også regntøj, skiundertøj osv. til gode priser. https://www.engelsons.se/2201-helagsbyxa-barn
FODTØJ
Sko skal sidde fast på fødderne og passe i størrelsen. Klip-klappere og sandaler uden rem om hælen duer ikke til at løbe og lege i. Sportssko/løbesko/sneekers/vandresko/outdoorsko – det hele er fint.
Vandrestøvler er lækre at have men de er også dyre. Nogle af ledernes børn får vandrestøvler i stedet for vinterstøvler og slår dermed 2 fluer med et smæk. Hvis I køber vandrestøvler, så find nogen med membran så de er vandtætte.
Gode begynder vandrestøvler er f.eks. Salomon, Scarpa, Keen, Lowa og Adidas (terrex). Campz.dk har som regel det største udvalg af vandresko/støvler til børn. Eventyrsport og Sport24 kan også være gode steder at kigge men med lidt mere svingende udvalg – de har dog fysiske butikker, så skoene kan prøves.
Gummistøvler kan vi ikke så godt lide. De er tunge at have i tasken og elendige at gå i OG så får men virkelig sure tæer af at gå i gummistøvler. Hvis vejrudsigten siger ”hel uge/weekend med regn” så er gummistøvlerne gode at have med, men ellers må de gerne blive derhjemme. Et par sko, evt. et par skiftesko og et par sandaler, så er man godt kørende.